Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ζωοφιλική Πέμπτη- Βασικες οδηγιες για την διατηρηση ferret!(πηγή:http://www.aquatek.gr/)



Αν αποφασίσατε να “υιοθετήσετε” ένα κουνάβι ως κατοικίδιο, τότε πρέπει να γνωρίζετε ποιές είναι οι ευθύνες σας, σαν ιδιοκτήτης κατοικίδιων κουναβιών και να είστε έτοιμοι να προσφέρετε τις φροντίδες, που απαιτεί ένα τέτοιο ζωάκι. Αρχικά, εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνά τα 10 χρόνια, τότε μάλλον η συμβίωση παιδιών και κουναβιών στο ίδιο σπίτι, είναι απαγορευτική.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΖΩΟΥ: Το κουνάβι έχει μήκος σώματος 40-50 cm, ύψος 15 cm, ουρά 22-27 cm. Το βάρος είναι περίπου 1-2 Kgr. Το σώμα του είναι επίμηκες, με κεφάλι μεγάλο, λαιμό μακρύ, αυτιά μεγάλα και τριγωνικά, και η ουρά είναι μακριά και χαρακτηριστικά φουντωτή. Τα πέλματα των ποδιών έχουν πυκνό τρίχωμα. Το τρίχωμά του γενικά είναι πυκνό, μαλακό, χρώματος σκούρου καφέ. Στα κουνάβια χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους τους είναι η τριγωνικού συνήθως σχήματος κιτρινωπή περιοχή, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και φθάνει μέχρι το ύψος των μπροστινών ποδιών. Κιτρινωπά επίσης είναι και τα άκρα των αυτιών. 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Η καθαριότητα για αυτό το ζώο είναι πολύ συμαντική. Του είναι απαραίτητο ένα λουτρό αλλά όχι πάρα πολύ συχνά. Τα κουνάβια έχουν φυσικά έλαια και με αυτά διατηρούν υγιές to δέρμα και το τρίχωμα τους.Το συχνό λουτρό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα τους και να προκαλέσει διαφόρων τύπων ερεθισμούς. Μερικοί ιδιοκτήτες κουναβιών κάνουν μπάνιο στο ζωάκι τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αυτό είναι καλό, διότι δεν είναι τόσο έντονη η δυσοσμία τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα. Στην ιδανική περίπτωση, τo κουνάβι σας θα πρέπει να λούζεται μία ή δύο φορές το μήνα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σαμπουάν για ευαίσθητα δέρματα, που δεν θα ερεθίσουν τα μάτια του και πάντα με τις υποδείξεις του ειδικού για τα ζώα αυτά κτηνίατρου. Σημειώστε επίσης ότι τα κουνάβια, επειδή μοιάζουν πολύ με τις γάτες, έχουν ακριβώς όπως οι γάτες τη συνήθεια του αυτοκαθαρισμού τους. 




ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΑ: Για την αντιμετώπιση των εξωπαρασίτων (ψύλλων) στα κουνάβια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Στα κουνάβια μπορούν να χορηγούνται τα ίδια φάρμακα κατά των εξωπαρασίτων, που χρησιμοποιούμε και στα γατιά. 

ΥΓIΕΙΝΗ : Στα κουνάβια χρειάζεται να φροντίζετε τα νύχια τους, διότι μεγαλώνουν γρήγορα και είναι πολύ αιχμηρά. Πρέπει να κόβονται μία φορά το μήνα. Επίσης έχουν μεγάλη ανάγκη καθαρισμού των δοντιών τους. Τα δόντια στα κουνάβια πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το βούρτσισμα γίνεται με την κατάλληλη οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα που θα αγοράσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου, για να αποφύγετε την πρόκληση βλαβών στο ζωάκι σας. Ο καθαρισμός των αυτιών είναι συγκεκριμένος και η κατάλληλη στιγμή είναι αμέσως μετά το λουτρό του.

ΤΡΙΧΩΜΑ: Το τρίχωμα στα κουνάβια είναι πυκνό, μαλακό, πιο σκούρο στα πόδια και στην ουρά και πιο ανοιχτό στο κάτω μέρος του σώματος. Συνήθως δεν απαιτεί βούρτσισμα, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι το βούρτσισμα τους αρέσει πολύ. Αγοράστε μια βούρτσα σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για το βούρτσισμα του τριχώματος των γατιών και να είστε σίγουροι, ότι θα του προσφέρετε αγάπη, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με ένα καλό βούρτσισμα. Άλλωστε όπως και στους ανθρώπους, ένα βούρτσισμα θα τονώσει τη ροή του αίματος στο δέρμα, καθιστώντας το δέρμα και γούνα του πιο υγιή.
Τα ferrets ζουν απο 6-9 χρονια

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο κουνάβι σας, σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες. Τα ζωάκια αυτά είναι παμφάγα και τους αρέσει μια μεγάλη ποικιλία τροφών, πράγμα ευνοϊκό για αυτά, γιατί ο ψηλός τους μεταβολικός ρυθμός σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε καλά, για να διατηρούν τα επίπεδα ενέργειας τους. Γενικά τους χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε πρωτείνη κρέατος και λίπος. Αποφεύγετε τις τροφές με μεγάλες ποσότητες σε ίνες. Σχετικά με τα συμπληρώματα φρούτων και λαχανικών, θα πρέπει να χορηγείτε μόνο μία κουταλιά της σούπας την ημέρα. Καλή και ισορροπημένη είναι η ειδική τροφή για κουνάβια του εμπορίου, καθώς και η τροφή για γάτες. Προσοχή: Μην δίνετε στο κουνάβι σας τροφές πλούσιες σε πρωτείνες λαχανικών, γαλακτοκομικά προιόντα, γλυκά, αλάτι, κόκκαλα.




ΥΓΕΙΑ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Αν κουνάβι σας έχει μια αλλαγή στην όρεξη, στην ούρηση, στις διαταραχές του εντέρου, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας αμέσως. Ένας άρρωστο κουνάβι απαιτεί άμεση ανάγκη κτηνιατρικής επίβλεψης και θεραπείας. Τα κουνάβια είναι επιρρεπή σε ορισμένες ασθένειες, (καρδιομυοπάθεια, γαστρεντερικές διαταραχές, νεφρίτιδα, ουρολιθίαση, κυστίτιδα, κορονα-ιός, μόρβα, αναπνευστικήά προβλήματα, όγκοι). Πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα του σώματος τους, του κρεβατιού τους και στους κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, να προσφέρετε τη τροφή και το νερό σε καθαρά πιάτα και ένα καλό πλύσιμο εβδομαδιαία είναι απαραίτητο. Τα κουνάβια στειρώνονται σε μικρή ηλικία, τόσο τα αρσενικά, όσο και τα θηλυκά. Με τη στείρωση γίνονται πιο ήσυχα και δεν κινδυνεύουν από τις γνωστές αναπαραγωγικές ασθένειες των ζώων. Τα θηλυκά πρέπει να στειρώνονται διότι κυνδινεύουν από τοξίνωση των οιστρογόνων. Τέλος τα κουνάβια πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο κατά της μόρβας και της λύσσας.Τα φέρετ πάνω από την ηλικία των τριών ετών πρέπει να κάνουν γηριατρική εξέταση κάθε 6-12 μήνες, γιατί σ' αυτή την ηλικία μπορεί να εμφανιστούν κάποιες ασθένειες. Κάθε χρόνο πρέπει να εμβολιάζονται κατά της μόρβας και της λύσσας. Αποφεύγετε να το φέρνετε σε επαφή με άτομα που έχουν γρίππη γιατί μπορεί να κολλήσει..

* Η επέμβαση αφαίρεσης των πρωκτικών αδένων σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, στο χώρο της κτηνιατρικής γίνεται μόνον σε παθολογικές καταστάσεις. 

ΚΛΟΥΒΙ

Το κλουβί του φέρετ πρέπει να είναι ευρύχωρο, καθαρό και ασφαλές. Πρέπει να είναι εφοδιασμένο με κούνιες, παιχνίδια, σωλήνες και ένα κομμάτι απαλό πανί, για να μπορεί να κουκουλώνεται όταν κοιμάται. Το νερό του να είναι καθαρό και να υπάρχει δοχείο υγιεινής μέσα στο κλουβί.Το μέγεθος πρέπει να είναι όσο είναι ένα σπιτάκι για ένα σκυλί ίδιου μεγέθους με το φερετ ακόμα πιο ιδανικό να είναι λίγο μεγαλύτερο...
Χρειάζεται μέσα στο σπιτάκι του να βρίσκεται μια κρυψώνα στην οποία θα αισθάνεται ασφάλεια και θα μπορεί να κοιμάται με την ησυχία του..
Επίσης μεσα στο σπιτακι του χρειαζειται να εχει καποιο παλιο ρουχο η μια κουβερτα για να σκεπαζεται το χειμωνα!!
δεν πρεπει να εκτιθεται σε ακραιες καιρικες συνθηκες!!

ενα πολυ σημαντικο πινακακι!!
Κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται:


* λιχουδιές με πολύ αλάτι και πολλές ίνες
* φαγητά πλούσια σε πρωτείνες λαχανικών όπως σόγια και σιτάρι
* γλυκά, γαλακτοκομικά προιόντα, κόκκαλα, σοκολάτα
* ελευθερία στο σπίτι χωρίς επιτήρηση
* πριονίδια κέδρου
* υπερθέρμανση
* σκύλους, πουλιά και παιδιά
* ηλεκτρικά καλώδια
* υφάσματα (όπως πετσέτα) που μπορεί να καταπιεί τις ίνες

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες στα φέρετ είναι:


* Tο σύνδρομο του "άρρωστου φέρετ" (αδυναμία, αφυδάτωση, έλλειψη όρεξης)
* γαστρεντερικές διαταραχές
* κορονα-ιός
* όγκοι
* καρδιομυοπάθεια
* γρίππη, αναπνευστική νόσος
* ουρολιθίαση, κυστίτιδα, νεφρική νόσος
* άκαρι στ' αυτιά
* ψύλλοι, δερματική αλλεργία από ψύλλους
* διροφιλάρια
* μόρβα

2/6/2016

Πολλές, χαμογελαστές καλημέρες!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- διαχείριση..

"Ο,τι συμβαίνει ξέρω ότι μπορώ να το διαχειριστώ"


Το φαγητό της ημέρας- Noodles με λαχανικά(πηγή:www.sintagespareas.gr)


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο noodles (κινέζικα
  • ζυμαρικά)
  • 3-4 καρότα βρασμένα
  • 2 κούπες καλαμπόκι
  • 1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη
  • 1 κρεμμύδι μεγαλούτσικο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 1/2 φλυτζάνι μανιτάρια φετούλες
  • 4 κ.σ. σόγια

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίεςς της συσκευασίας (κατά τη γνώμη μου θέλουν λιγότερο βράσιμο 1-2 λεπτά) προσθέτοντας 2 σταγόνες λάδι για να μη κολλήσουν και σουρώνουμε.
  2. Σε αντικολλητικό σκεύος με ελάχιστο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθήνει, προσθέτω καρότα, πιπεριά, μανιτάρια και τα φέρνουμε μιά-δυό βόλτες.
  3. Προσθέτω τα noodles ανακατεύω καλά να ενωθούν με τα λαχανικά, τελευταία προσθέτω τη σόγια και ανακατεύω.
  4. Σερβίρονται ζεστά.

Το τραγούδι της ημέρας- Γιώργος Τσαλίκης - Χαιδεμένο / Μέχρι το ξημέρωμα