Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Φιλοζωική Πέμπτη- Οι Παπαγάλοι μου(πηγή:mybelovedparrots.wordpress.com)

01. ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟ? – ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΙΝ ΜΕ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ
Επίδοξε ανθρώπινε σύντροφέ μου πρέπει να διευκρινίσω: δεν είμαι κατοικίδιο τύπου σκύλου, γάτας, χάμστερ κλπ κλπ. Μπορεί πλέον να γεννιέμαι σε πτηνοτροφεία αλλά μέσα μου κρύβω τη φύση του τροπικού δάσους, της σαβάνας ή της ζούγκλας. Οι ανάγκες μου μπορεί να μην είναι από πλευράς σου ορατές και να πρέπει να προσπαθήσεις για να μου τις καλύψεις. Χρειάζομαι τον χρόνο σου, την αγάπη σου, την στοργή σου, την προσοχή σου. Φρόντισε να μάθεις για μένα και το είδος μου, να συζητήσεις, να ρωτήσεις, να ψάξεις. Επίσης καλό είναι να γνωρίζεις ότι εκτός από το κόστος χρόνου θα υπάρξει και οικονομικό κόστος συντήρησής μου… μην το πάρεις αψήφιστα!! Τέλος, διευκρινίζω τα κολπάκια που σου αρέσουν στους άλλους παπαγάλους ΜΑΖΙ θα τα μάθουμε.

02. ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΧΩ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ
Αν θα ήμουν στο φυσικό μου περιβάλλον θα πετούσα, θα είχα τη φωλιά μου σε δέντρα και θα απολάμβανα στο απόλυτο την ανεξαρτησία μου. Η υποχρέωσή σου λοιπόν είναι να προσπαθήσεις να μου προσφέρεις έναν χώρο για να ζήσω ευτυχισμένος. Το κλουβί μου είναι το καταφύγιο μου… όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο, να μπορώ να τεντώσω με άνεση τα φτερά μου σαν ξυπνήσω. Λειτουργεί επίσης εν μέρει και ως χώρος διασκέδασης και απασχόλησης, άρα μην ξεχάσεις να το εξοπλίσεις με παιχνίδια, κούρνιες, έξυπνες κατασκευές. Αν θες να χαίρομαι τρελά, φρόντισε να μου παραχωρήσεις ένα ασφαλές δωμάτιο για τις πτήσεις μου και ένα ενδιαφέρον playstand με παιχνίδια μου, για να μη χαλάω τα δικά σου αντικείμενα και μετά στεναχωριέσαι ή μη δηλητηριαστώ από αυτά και στεναχωρηθείς διπλά.
03. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τέρμα οι μύθοι… δεν τρώω μόνο σπόρους και φιστίκια. Με ξετρελαίνουν, αλλά αν ρωτούσες τους γονείς μου θα τους έβρισκες πλήρως αντίθετους. Χρειάζομαι ποικιλία διατροφικών στοιχείων, διάβασε, μάθε, ρώτα. Premium pellets και μίγμα σπόρων, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνες και ασβέστιο, άμυλο, ξηρούς καρπούς. Αν όλα αυτά είναι σε καλή ισορροπία και αναλογία δεν χρειάζομαι βιταμίνες, παρά μόνο σε περιπτώσεις όπως «αλλάζω ρούχο», «βγαίνω πονηρό ραντεβού», «είμαι στην ανάρρωση» κλπ κλπ. Μην πτοείσαι όταν πάω να φάω από το πιάτο σου… βάλε με στη θέση μου, γιατί το αλάτι, η ζάχαρη και τα τηγανιτά απαγορεύονται δια ροπάλου στη διατροφή μου. Τρελαίνομαι για στάνταρ ωράριο γευμάτων και αυτό μην το ξεχνάς. Φρόντισε να βρεις τι είναι τοξικό και δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάσω. Τέλος, το καθαρό πόσιμο νερό είναι το α και το ω για τη διατροφή μου.
04. ΜΗ ΜΟΥ ΣΤΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΜΟΥ
Ναι … έχω μεγαλώσει σε πτηνοτροφείο, ή στη θερμή αγκαλιά ενός ευγενούς εκτροφέα και μετά στη δική σου αλλά η φύση μου είναι συνυφασμένη με τη λογική του «σμήνους» και αυτό πρέπει να το έχεις πάντα στο μυαλό σου. Ξεκαθαρίζω… δεν είμαι το απωθημένο σου, δεν είμαι το παιδί ή ο κολλητός ή ο σύντροφος που δεν έχεις, απλά είμαι ένας νοήμων παπαγάλος που μπορούμε να συμβιώσουμε υπέροχα, ειδικά αν γίνουν και από τις δύο πλευρές κατανοητοί οι κανόνες συγκατοίκησης. Βέβαια επειδή είμαστε διαφορετικό είδος (αυτό ποτέ μην το ξεχνάς) χρειάζεται, από την στιγμή που με επέλεξες, να με κοινωνικοποιήσεις. Είμαι ένα ζωντανό, νοήμον και αισθαντικό ον. Παράλληλα όμως, είμαι ένα ον που ανάλογα με τα βιώματά μου εμπιστεύομαι δύσκολα. Η επαφή μας δεν απαιτείται να είναι πολύωρη, αλλά επιβάλλεται να είναι ουσιαστική. Ας μάθουμε μαζί να περνάμε όμορφα και δημιουργικά. Πρέπει να βάλεις στη διαδικασία να αποδέχομαι τους φίλους σου (εννοείται βέβαια ότι δεν θα κάτσω να γίνω αξεσουάρ στα χέρια τους) και σαφώς τους ανθρώπους που θα με φροντίζουν παράλληλα με εσένα ή όταν εσύ απουσιάζεις. Μην το ξεχνάς αυτό… πρέπει από την αρχή να ξέρω ότι δεν είμαστε αυτοκολλητάκια και κάποια στιγμή θα είσαι εκτός… μάθε το μου όσο πιο νωρίς γίνεται.
05. Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ
Το ξέρω… τα κάνω όλα μαντάρα!!! Πετάω το φαγητό μου ή το νερό μου κάτω, διαλύω τα παιχνίδια μου, φτερά, πούπουλα και σκόνη είναι πλήρως ορατά στους χώρους που βρίσκομαι. Παρόλα αυτά λατρεύω την καθαριότητα και πάνω μου και στο κλουβί μου και στο χώρο μου, παράμετρος σημαντικότατη για την υγεία μου και τη μακροζωία μου. Θα βρούμε μαζί τι είδους μπάνιο μου αρέσει και θα ρωτήσεις πόσο συχνά ανά εποχή. Το κλουβί μου αν μπορείς καθημερινά να καθαρίζεις τον πάτο και κάθε 15 να του κάνεις γενική θα σε παραδεχτώ. Για το χώρο δε ζητάω ιονιστή αλλά ένα καλό ξεσκόνισμα, σκούπισμα και σφουγγάρισμα το θεωρώ απαραίτητο.
06. Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ…
Ξεκαθαρίζω, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να διασφαλιστούν είναι ο γιατρός μου (πτηνίατρoς ή κτηνίατρος που γνωρίζει φυσιολογία πτηνών). Από τη φύση μου είμαι είδος που «κρύβω» την ασθένεια μου και όταν φτάσεις σε σημείο να διαπιστώσεις αρνητικά συμπτώματα μπορεί να είναι πλέον πολύ αργά. Η παρατηρητικότητά σου και η άμεση συμβουλή του ειδικού θα λειτουργήσει σωτήρια για τυχόν δυσάρεστες εκβάσεις στην υγεία μου. Επισημαίνω το αυτονόητο… ο σωστός και καλός γιατρός δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν άλλο φιλόζωο-ενημερωμένο-εμπειρικό φίλο σου που κάνει διαγνώσεις και δίνει συνταγές. Αν δεν μπορείς να μου προσφέρεις γιατρό… άστο ίσως θα ήταν καλύτερα να ξανασκεφτείς την απόφασή σου να ζήσουμε μαζί και σ’ αυτό είμαι κάθετος, γιατί με την υγεία μου δεν παίζω.
07. ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΕ ΤΙΜΩΡΙΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ… ΠΡΟΣΕΞΕ
Ας διευκρινίσουμε κάτι… επειδή δεν κάνω αυτό που θα έπρεπε ή μου έχεις πει, μπορεί να μη σημαίνει ότι σε παρακούω αλλά ότι δε σε έχω κατανοήσει. Μη με τιμωρήσεις ασκώντας βία φραστική ή σωματική πάνω μου. Εκπαίδευσέ με, δώσε μου χρόνο, επιμονή και υπομονή. Σου εκμυστηρεύομαι ότι είμαστε ευγενή πλασματάκια και τη βία την εισπράττουμε στο δεκαπλάσιο και αν γινόμαστε επιθετικοί είναι για να προστατευτούμε ή να προστατέψουμε.
08. ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ
Σου φαίνεται περίεργο που τρίζω το ράμφος μου, που φωνάζω μόλις δω το πρώτο φως της μέρας, που πετάω την τροφή μου ή το νερό μου, που φουσκώνω το φτέρωμά μου κλπ κλπ. Αν έχεις την απαίτηση να εκπαιδευτώ για να καταλάβω το δικό σου τρόπο επικοινωνίας, έχω την απαίτηση να αποκωδικοποιήσεις και το δικό μου. Επειδή δεν εκφράζω με προτάσεις αυτά που νοιώθω δεν πάει να πει πως δε επικοινωνώ με τον τρόπο μου μαζί σου. Δες το σώμα μου, τις κινήσεις, τις συμπεριφορές μου, τις συνήθειές μου, πότε κάνω τι… κοινώς αποκωδικοποίησε την «γλώσσα του σώματός μου».
09. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΜΕ ΩΣ ΑΥΘΥΠΑΡΚΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Κάθε παπαγάλος είμαστε και μία ξεχωριστή περίπτωση … με την προσωπικότητά του, με τις ιδιορυθμίες του, με τις δεξιότητές του, με τα βιώματά του, με τις συνήθειές του, με τις προτιμήσεις του. Μην κάνεις το λάθος να γενικεύεις και να παγιώνεις καταστάσεις και συμπεριφορές που με αφορούν προσωπικά. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές, αρκεί να προσαρμοστούν στις δικές μου παραμέτρους.
10. ΔΕΙΧΝΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ
Όσα και να είπα παραπάνω για τις σωστές ισορροπίες στην σχέση μας και την αποφυγή λανθασμένων προεκτάσεων στο φτερωτό άτομό μου, ας περιγράψω και αυτό που νοιώθω κι εγώ από πλευράς μου. Σαν φτάσω στο σημείο να σε εμπιστευτώ και να σ’ αγαπήσω και παράλληλα δεν έχω κάποιο ομόαιμο φιλαράκι για να παίρνω και δίνω αγάπη και στοργή, να ξέρεις ότι θα φάω «κόλλημα» μαζί σου. Ως μονογαμικό είδος, δίνομαι κατά αποκλειστικότητα σε αυτούς που αγαπώ και απαιτώ το ίδιο. Θα σου κάνω ζηλίτσες, θα απαιτώ την προσοχή σου και τον χρόνο σου, θα επιζητώ την στοργή σου, τα χάδια σου και την αγάπη σου. Σε παρακαλώ μην είσαι φειδωλός. Μη λείπεις πολλές ώρες και μένω μόνος μου. Σαν βρεις ή σου προκύψει καινούρια ασχολία (επάγγελμα, χόμπυ) ή συνθήκη (σύντροφος, γάμος, παιδί) ένταξέ με σε αυτές και μη με υποβιβάσεις. ΘΑ ΠΛΗΓΩΘΩ. Μαζί θα βρούμε τις ισορροπίες για να είμαστε και οι δύο βιώσιμοι. Δες λίγο από την οπτική μου… με πήρες, μου πρόσφερες τόσα, σε εμπιστεύτηκα, σε αγάπησα… μη με βάλεις ποτέ σε δεύτερο επίπεδο στην αγάπη σου και στην προσοχή σου. Στη φύση μου είναι να απαιτώ την αγάπη που μου ανήκει.

28.4.2016

Καλημέρα φίλοι μου!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- θετικά..

"Επικεντρώσου στα θετικά και σύντομα τα αρνητικά θα εξαφανιστούν"


Το φαγητό της ημέρας- Κολοκυθάκια τηγανητά με αυγά(www.sintagespareas.gr)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 3 αυγά
  • λάδι για τηγάνισμα
  • αλάτι

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φετούλες.
  2. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια να τηγανιστούν έως ότου ροδίσουν.
  3. Όταν αρχίσουν να ροδίζουν χύνουμε το περισσότερο λάδι αφήνοντας λίγο ίσα να μπορούν να τηγανιστούν τα αυγά.
  4. Ξαναβάζω το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνω μέσα στα κολοκυθάκια τα αυγά χωρίς να τα χτυπήσω.
  5. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί το αυγό και να ψηθεί καλά.
  6. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι και αλατίζω.

Το τραγούδι της ημέρας- Drake - Hotline Bling