Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Παρασκευή και υγεία- Χαρούπια και υγεία..(πηγή:http://ingolden.gr/)


Το χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, στα αρχαία κεράτιον, είναι ο καρπός της χαρουπιάς  – Ceratonia siliqua, που  είναι ένα αειθαλές, αυτοφυές  δέντρο που ευδοκιμεί στις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο  και σε όλη τη Μέση Ανατολή. 
Μέχρι και  πριν από μερικούς αιώνες  ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο ήταν η υγιεινή «σοκολάτα», που φύεται στα δέντρα αυτά. Αυτή η «σοκολάτα» λέγεται ότι τάισε τον  Ιωάννη τον Βαπτιστή κατά την παραμονή του στην έρημο,  τον άσωτο υιό της Παλαιάς Διαθήκης όταν ήταν πεινασμένος και χωρίς χρήματα, αλλά και τα στρατεύματα του Μωάμεθ. Αυτή η τροφή έσωσε τα παιδιά  από τον υποσιτισμό κατά τον Ισπανικό εμφύλιο και βέβαια πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Στην όψη, το χαρούπι μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς. Είναι  ένας κάλυκας σε μορφή φασολιού, ένας χέδρωψ που φέρει σκληρά σπέρματα τα λεγόμενα κεράτια, τα οποία  κατά ένα περίεργο τρόπο έχουν πάντα το ίδιο, σταθερό βάρος.
Το βάρος αυτό κυμαίνεται πάντα, ανάλογα με το μέγεθος του χέδροπος, μεταξύ 189 και 205 χιλιοστών του γραμμαρίου και για αυτό στους αρχαίους χρόνους τα κεράτια χρησιμοποιήθηκαν ως μονάδα μέτρησης βάρους για πολύτιμους λίθους και το χρυσό. Από αυτό προέκυψε και η λέξη  κεράτιον, που έδωσε στις μέρες μας το γνωστό καράτι.
Θρεπτικά συστατικά
Τα χαρούπια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή τροφής, και είναι ίσως το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης», δεδομένου ότι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς  προετοιμασίες. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας, γιατί περιέχει ασβέστιο,μαγνήσιοσίδηροφώσφοροκάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D. Τα χαρούπια περιέχουν  περίπου 4% πρωτεΐνη και 76% υδατάνθρακες.
–  Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350 mg  ανά 100 gr. Συγκριτικά, το γάλα, περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100 gr, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην  περίπτωση του παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος. Επιπλέον, τα χαρούπια  δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το  οποίο τείνει να μειώνει  την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα.
–  Περιέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, και άφθονο κάλιο. Επίσης  περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου, και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και πολλά άλλα μέταλλα.
–  Επειδή είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα ινών, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας, και καταπραΰνει το στομάχι. Έχει αντιοξειδωτικές  ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και τανίνες και έχει αντικαρκινική δράση.
–  Χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας στους ανθρώπους. Στην περίπτωση  που κάνουμε δίαιτα, είναι ιδανικό αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά.
–  Συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πάρα πολλά σιρόπια και φαρμακευτικά σκευάσματα.
–  Σύμφωνα με τους παλαιότερους το χαρούπι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
–  Το χαρούπι δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, δηλαδή μπορεί να καταναλωθεί απ’ όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Προϊόντα από χαρούπι

xaroupomelo-ingolden.gr
 Χαρουπόμελο

Όταν βράζεται το χαρούπι παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι, το λεγόμενο «χαρουπόμελο», που η γεύση του θυμίζει σοκολάτα. Το χαρουπόμελο όμως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από τη σοκολάτα ενώ περιέχει λιγότερα από τα μισά της λιπαρά, χωρίς να περιέχεικαφεΐνη. Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και είναι  χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Χαρουπάλευρο
Αλέθοντας τα χαρούπια παρασκευάζεται το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι με ευχάριστη, γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, κέικκαι παξιμαδιών . Τα γλυκά μας θα πάρουν ένα καφετί χρώμα σοκολάτας και η  γεύση τους θα θυμίζει σοκολάτα. Αν δεν το θέλουμε, μια λύση είναι να αναμείξουμε το χαρουπάλευρο με μέλι ή μπαχαρικά που θα μειώσουν την αίσθηση της σοκολάτας.
Καλό είναι να διαβάζουμε τη συσκευασία γιατί αν και το καθαρό αλεύρι  είναι το πιο υγιεινό, συχνά προστίθενται και άλλα συστατικά  όπως η σοκολάτα, η ζάχαρη και το κακάο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για αλλεργικά άτομα να γνωρίζουν ότι το  χαρουπάλευρο που αγοράζουν είναι καθαρό.


Ακατέργαστη Σκόνη Χαρουπιού

Αν αποξηράνουμε τους λοβούς του χαρουπιού, αφού αφαιρεθούν οι σπόροι, τους αλέσουμε και τους ψήσουμε,  παράγεται η σκόνη χαρουπιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου η συνταγή ζητάει σοκολάτα ή κακάο, το οποίο αντικαθιστούμε με την ίδια ακριβώς ποσότητα. Το χαρούπι είναι ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, φυσικά γλυκό και χωρίς καφεΐνη. Αν και πλούσιο σε σάκχαρα έχει πολύ λίγες θερμίδες και λιπαρά.
Μπορεί να υποκαταστήσει το τσάι ή τον καφέ, με απόλυτα υγιεινό τρόπο, για όσους κάνουν ομοιοπαθητική ή αποφασίζουν να κόψουν την καφεΐνη.

xaroupaleyro-ingolden.gr
 Σε τι διαφέρει η ακατέργαστη σκόνη από το χαρουπάλευρο
Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, γίνεται χρήση θερμοκρασίας μικρότερης των 100 βαθμών για να διασφαλιστεί ότι το τελικό προϊόν θα παραμείνει ακατέργαστο.
Η ακατέργαστη βιολογική σκόνη χαρουπιού απευθύνεται σε όσους προτιμούν τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ακόμη θα βρούμε: Σιρόπι χαρουπιού παραδοσιακό φάρμακο για το βήχα και τονπονόλαιμο, Ντάκος χαρουπιού, Παξιμάδι χαρουπιού, Φρυγανιές χαρουπιού, Μακαρόνια με χαρούπι – χωρίς γλουτένη ιδανικό για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Σήμερα αυτά τα προϊόντα τα βρίσκουμε εύκολα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε διάφορα σουπερμάρκετ. Μπορούμε όμως να βρούμε και ολόκληρο τον καρπό στα καταστήματα μπαχαρικών της Κεντρικής Αγοράς ή να τα μαζέψουμε μόνοι μας στα νησιά μας από την Κρήτη μέχρι τα Ιόνια, αλλά και από τη Θεσσαλία μέχρι την Πελοπόννησο.
Τρόποι κατανάλωσης
–  Το χαρούπι τρώγεται ευχάριστα ωμό, όντας γλυκό, αρωματικό και τραγανό.
–  Συνήθως τα χαρούπια χρησιμοποιούνται  σαν υποκατάστατο σοκολάτας, αλλά το χαρούπι  έχει τη δική του μοναδική γεύση και είναι  πολύ  ωραίο  για ροφήματα,μπάρες με ξηρούς καρπούς, προϊόντα άρτου, ακόμη και ανακατεμένο με μαγειρεμένα φασόλια και σάλτσες μπάρμπεκιου.
–  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σιρόπια που περιέχουν χαρουπάλευρο αντί για σοκολάτα και συνδυάζονται με μπανάνα ή ψητά φρούτα κατά προτίμηση μήλα ή αχλάδια. Αυτά τα σιρόπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης ως επικαλύψεις σεπαγωτά, γλυκές πίτες ή άλλα γλυκά με βάση το παντεσπάνι.  Στις διάφορες συνταγές μπορεί κανείς να βρει το συνδυασμό τους με ταχίνι, μέλι ή/και σοκολάτα.
–  Σάλτσες που περιέχουν χαρουπάλευρο μπορούν να συνδυαστούν και με αλμυρές γεύσεις όπως με το κρέας.
–  Δημοφιλή είναι ακόμα τα τραγανά chips που περιέχουν χαρουπάλευρο ή τα διάφορα smoothies με φρούτα όπως μπανάνα, μήλο και ξηρούς καρπούς και τα διάφορα ζεστά ροφήματα με βάση το χαρουπάλευρο.
Οι επιλογές είναι πολλές, ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες και τους πειραματισμούς στην κουζίνα.
xaroupia-sporoi-ingolden.gr
Οι σπόροι του χαρουπιού αποτελούν περίπου το 10-20% του καρπού. Κατά την διαδικασία παραλαβής του κόμμεος χαρουπιού, προκύπτουν σημαντικές ποσότητες φύτρου, οι οποίες θεωρούνται παραπροϊόν. Όμως, το φύτρο του χαρουπιού περιέχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης, την λεγόμενη καρουβίνη.
Παρόλο που η καρουβίνη μπορεί να αποτελέσει αντικαταστάτη των πρωτεϊνών γάλακτος και σόγιας στα τρόφιμα, η χρήση της έχει παραμεληθεί. Επιπλέον η περιεκτικότητα της καρουβίνης στα  αμινοξέα αργινίνη και γλουταμίνη την καθιστά αρκετά ελκυστική για κατανάλωση από άτομα με αυξημένες διατροφικές ανάγκες, όπως οι αθλητές.
Έτσι το 60% του σπόρου μετά την κατεργασία παραλαβής του κόμμεος μπορεί να δώσει ένα άλευρο ελεύθερο αμύλου και σακχάρων κατάλληλο για διαβητικούς.  
Άλλες χρήσεις
–  Το ξύλο της χαρουπιάς παρέχει άριστη ποιότητα ξυλάνθρακα –  κάρβουνο.
–  Το εσωτερικό τμήμα του ξύλου δηλαδή η καρδιά του ξύλου της χαρουπιάς χρησιμοποιείται στην ξυλογλυπτική, επιπλοποιία αλλά και βαρελοποιία. 
–  Ο φλοιός του κορμού και τα φύλλα έχουν στυφή γεύση και έντονα στυπτική φύση γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται, λόγω των στυπτικών αυτών ιδιοτήτων στην βυρσοδεψία και βαφική δερμάτων και υφασμάτων.
–  Οι σπόροι του χαρουπιού μέχρι την ανακάλυψη χημικών συνθετικών χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή κυτταρίνης από την οποία παράγοντανφυτογραφικά φιλμ και κινηματογραφικά φιλμ.
–  Επίσης, από τον καρπό μέσω σύνθλιψης παράγεται εκλεκτής ποιότητας έλαιο,κατάλληλο για σαπωνοποιία.
Θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού
–  Για τους πνεύμονες
Το χαρούπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις διαταραχές των Πνευμόνων είτε προέρχονται από υπερβολή υγρασίας, είτε από ξηρότητα. Βέβαια ταιριάζει περισσότερο στις ξηρές καταστάσεις των Πνευμόνων και ιδιαίτερα στις ξηρές καταστάσεις που προέρχονται από την χρόνια κατάχρηση τσιγάρου. Έτσι λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις αλλεργικού άσθματος, χρόνιας βρογχίτιδας και εμφυσήματος των Πνευμόνων.
Η μορφή που συνίσταται σ’ αυτές τις καταστάσεις ιδιαίτερα όταν το άτομο υποφέρει από ξηρότητα είναι το σιρόπι του χαρουπιού ή χαρουπόμελο σε δοσολογία μια κουταλιά της σούπας 2 φορές την ημέρα – αμέσως μετά την αφύπνιση και πριν τον ύπνο. Οι διαβητικοί δεν πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη θεραπεία. 

–  Για αύξηση της λίμπιντο
Συνταγή:
Παίρνουμε δέκα χαρούπια και τα σπάμε σε 3-4 κομμάτια. Τα βράζουμε σε μισό λίτρο νερό για 10 λεπτά. Τη μισή ποσότητα την πίνουμε πριν το πρωινό γεύμα και την άλλη μισή πριν το βραδινό. Αυτό το κάνουμε για μια εβδομάδα. Μετά την πρώτη εβδομάδα βράζουμε ακριβώς την ίδια ποσότητα αλλά την πίνουμε σε 2 ημέρες πριν από το βραδινό γεύμα και αυτό το συνεχίζουμε αδιάκοπα για 3 μήνες.

Μπορούμε βέβαια,αντί για όλα αυτά, να τρώμε 2 με 3 χαρούπια ωμά, για 3 μήνες, στο πρωινό ή σε οποιαδήποτε φάση της ημέρας κατά προτίμηση με άδειο στομάχι.
–  Για την περιποίηση του δέρματος – κάνει το δέρμα σφιχτό και στιλπνό-ενδείκνυται σε ραγάδες, χαλάρωση, κυτταρίτιδα.
Την συνταγή αυτή την χρησιμοποιούσαν οι χανούμισσες στα χαρέμια των Σουλτάνων πριν επισκεφτούν το βασιλικό κρεβάτι.
Βράζουμε όση ποσότητα χαρουπιών θέλουμε σε αντίστοιχη ποσότητα νερού- δηλαδή το νερό απλά να σκεπάζει τα χαρούπια – για 30 λεπτά. Στην συνέχεια πλενόμαστε ή και λουζόμαστε μ’ αυτό το νερό.

xaroupi-syrup-ingolden.gr
Πως φτιάχνουμε χαρουπόμελο
Υπάρχουν δύο τρόποι:
–  Από ολόκληρα χαρούπια.
Σπάμε τα χαρούπια σε 3 με 4 κομμάτια και τα μουλιάζουμε στο ίδιο νερό για 2 μέρες. Κρατάμε αυτό το νερό στο ψυγείο. Πολτοποιούμε τα χαρούπια στο multi. Προσθέτουμε στο πολτοποιημένο υλικό πάλι νερό για ένα 24ωρο. Φιλτράρουμε το δεύτερο νερό και το ανακατεύουμε με το πρώτο που βρίσκεται στο ψυγείο. Βράζουμε μέχρι να γίνει σιρόπι, σε σιγανή φωτιά και με προσοχή να μην καεί.

Το χαρούπι δεν πρέπει  να βραστεί, αλλά μόνο το νερό που χει μουλιάσει το χαρούπι βράζεται. Επίσης οι ποσότητες ρυθμίζονται από τις ανάγκες του καθενός . Καλό είναι να ξεκινάει κανείς με μικρές ποσότητες.
–  Με χαρουπάλευρο
Μουλιάζουμε το χαρουπάλευρο για 2 ημέρες. Φιλτράρουμε το νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι.


*Προσοχή:  Επειδή η  περιεκτικότητά του Χαρουπιού σε υδατάνθρακες, αλλά κυρίως σε σάκχαρα είναι μεγάλη, δηλαδή το 30%-40% του συνολικού του βάρους, αν πάσχουμε από σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία ή άλλο μεταβολικό νόσημα,συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος


Ζωοφιλική Πέμπτη- Οι αλλεργίες του σκύλου(πηγή: http://pet-news.gr/)


Η αλλεργία είναι κάτι αρκετά δύσκολο να διαγνωστεί με απόλυτη ακρίβεια, τόσο στον άνθρωπο όσο και στο σκύλο. Ο κτηνίατρος Δημήτρης Φερλέμης μας εξηγεί τις μεθόδους διάγνωσης, καθώς και τις σύγχρονες τάσεις της Κτηνιατρικής στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης μιας αλλεργίας.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιφορτισμένο με την άμυνα του οργανισμού και την εξουδετέρωση των εισβολέων. Τί γίνεται, όμως, όταν το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει λανθασμένα ως εισβολέα μια ουσία που δεν είναι βλαβερή; Τότε έχουμε μια αντίδραση που χαρακτηρίζεται ως αντίδραση υπερευαισθησίας ή πιο απλά, αλλεργία. Δυστυχώς η αλλεργία δεν είναι κάτι σπάνιο στον σκύλο. Υπάρχουν φυλές που εκδηλώνουν αλλεργία συχνότερα από άλλες, όπως τα τεριέ, με ιδιαίτερα συχνή στην Ελλάδα την εμφάνιση αλλεργίας στα West Highland White Τerrier, τα σέττερ, καθώς και οι βραχυκεφαλικές φυλές όπως τα Boston Terrier, τα Bulldog και τα Pug, ενώ πολλές αλλεργίες παρουσιάζει επίσης και το κινέζικο Shar Pei. Λιγότερο συχνά αλλά όχι τόσο σπάνια, εμφανίζει αλλεργίες το Poodle.
Τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει ένας αλλεργικός σκύλος μπορεί να προέρχονται από το δέρμα, με τη μορφή κνησμού (φαγούρας δηλαδή), ή με τη μορφή φλεγμονής, όπου το δέρμα είναι κόκκινο, ερεθισμένο, ακόμα και υγρό. Μπορεί να προέρχονται από το αναπνευστικό σύστημα με τη μορφή βήχα ή φταρνίσματος, ενώ μπορούν επίσης να προέρχονται από το πεπτικό σύστημα με τη μορφή εμετού ή διάρροιας.
Ένας σκύλος μπορεί να είναι αλλεργικός σε οποιαδήποτε ουσία. Οι ουσίες που χαρακτηρίζονται ως αλλεργιογόνα, μπορούν να προέρχονται από το περιβάλλον, π.χ. από φυτά όπως η γύρη, μπορούν να προέρχονται από το σπίτι μας όπως η σκόνη και τα ακάρεα, μπορούν να προέρχονται από φάρμακα (οπότε έχουμε τη φαρμακευτική αλλεργία), ενώ μπορούν να προέρχονται από οποιοδήπότε αντικείμενο που έρχεται σε επαφή με το κατοικίδιο, όπως είναι πλαστικά παιχνίδια, κρεβατάκια ή υφάσματα.
Μία ιδιαίτερη μορφή αλλεργίας είναι η τροφική αλλεργία, όπου ο οργανισμός αντιδρά υπερβολικά στις πρωτεΐνες μιας συγκεκριμένης τροφής. Η τροφική αλλεργία δεν έχει εποχιακό χαρακτήρα εμφάνισης, σε αντίθεση με τις αλλεργίες που σχετίζονται με τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, οι οποίες, στην αρχή κυρίως, εκδηλώνονται συνήθως εποχιακά, όπως π.χ. οι αλλεργίες που σχετίζονται με τα φυτά και εμφανίζονται την άνοιξη, ή οι αλλεργίες που προέρχονται από οικιακά αλλεργιογόνα όπως η σκόνη και τα ακάρεα, που εμφανίζονται κυρίως το χειμώνα που τα σπίτια μας είναι κλειστά και δεν αερίζονται.
Ένας σκύλος που εκδηλώνει συμπτωματολογία που προσομοιάζει με αυτή των αλλεργιών, θα πρέπει να ελέγχεται πρώτα για όλα τα νοσήματα τα οποία μπορεί να δίνουν παρόμοια συμπτωματολογία. Δυστυχώς, η οριστική πιστοποίηση ότι ένας σκύλος είναι αλλεργικός, δεν είναι εύκολη. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να γίνει μια λεπτομερής δερματολογική εξέταση, μια προσεκτική λήψη ιστορικού, λήψη δειγμάτων για καλλιέργειες, ξέσματα, τριχόγραμμα, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να υπάρχει κάποιος λοιμώδης ή μολυσματικός παράγοντας. Σε ότι αφορά το πεπτικό σύστημα, χρειάζεται μια λεπτομερής καταγραφή της διατροφής του σκύλου, ενώ για το αναπνευστικό σύστημα χρειάζεται μια κλινική εξέταση, ίσως και ακτινογραφία θώρακος αν χρειαστεί, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα και να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιου άλλου νοσήματος.
Σε περίπτωση που το σύνολο των συμπτωμάτων και το ιστορικό του ζώου παραπέμπει σε αλλεργία, η δυνατότητα διάγνωσης στηρίζεται στις δοκιμές αλλεργιογόνων, δηλαδή στην ανίχνευση της αντίδρασης του οργανισμού σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, η οποία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με ενδοδερμικές δοκιμές που γίνονται με την έγχυση αλλεργιογόνων υποδορίως και τη μέτρηση της αντίδρασης του οργανισμού του σκύλου σε καθένα από αυτά, είτε, πιο πρόσφατα, με την ανίχνευση των αντισωμάτων που δημιουργεί ο οργανισμός στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει (εσφαλμένα) τα αλλεργιογόνα, στον ορό του αίματος. Δυστυχώς η εξέταση αυτή γίνεται μόνο στο εξωτερικό, οπότε θα πρέπει το δείγμα να ληφθεί στην Ελλάδα και να σταλεί σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού που μπορούν να μας δώσουν αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα.
Αυτό που θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα ώστε να προσανατολιστούμε στην πηγή της αλλεργίας, πέρα από τις εξετάσεις, είναι το πολύ λεπτομερές ιστορικό. Εάν το ιστορικό παραπέμπει σε επαφή του ζώου με κάποιο αντικείμενο, ουσία, υλικό, με το οποίο δεν είχε ξαναέλθει σε επαφή και αυτό οδήγησε σε κάποια αντίδραση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε από το περιβάλλον του ζώου αυτό το πιθανώς βλαβερό υλικό ή συστατικό και να παρατηρήσουμε εάν τα συμπτώματα υποχωρούν.
Θα ήταν χρήσιμο να είμαστε πάντα παρατηρητικοί σε ότι αφορά το περιβάλλον που ζει το κατοικίδιό μας, το χώρο της βόλτας του, το χώρο που κοιμάται, το είδος της διατροφής του. Όλα αυτά πρέπει να τα καταγράφουμε και να παρατηρούμε τις αλλαγές ώστε να μπορούμε να δώσουμε ακριβή στοιχεία στον κτηνίατρό μας.
Μια από τις πιο συνηθισμένες αλλεργίες είναι η αλλεργία στο σάλιο των ψύλλων. Πριν μπούμε σε πιο σύνθετα μονοπάτια διερεύνησης, το πρώτο και πιο απλό είναι να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος μας είναι απαλλαγμένος από ψύλλους, κάτι που γίνεται με ειδικά σκευάσματα που τους εξοντώνουν, ενώ κάποια άλλα εμποδίζουν την αναπαραγωγή τους και την ύπαρξη προνυμφών και αυγών στο περιβάλλον, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να επαναμολυνθεί ένας σκύλος από το περιβάλλον του.
Πολύ σημαντικό στοιχείο που συχνά περνάει απαρατήρητο είναι το γεγονός ότι ένας σκύλος μπορεί να μην εμφανίζει το σύνολο των πιθανών συμπτωμάτων που προαναφέραμε, αλλά να εμφανίζει ένα και μόνο σύμπτωμα. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίζει μόνο ερεθισμό στα μάτια και τίποτα άλλο, ή μία ωτίτιδα που, ενώ αντιμετωπίζεται αρχικά, μετά υποτροπιάζει ξανά και ξανά, ή ακόμα μία εντοπισμένη αλλοίωση του δέρματος που δεν υποχωρεί εύκολα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να διερευνάται εάν πρόκειται για κάτι άλλο, όμως πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί το σκυλί να μην έχει τίποτα παραπάνω από μία αλλεργία που να εμφανίζει ένα και μοναδικό σύμπτωμα.
Η αντιμετώπιση των αλλεργιών εξαρτάται από τη φύση τους και από το είδος του αλλεργιογόνου. Αν, για παράδειγμα, καταλήξουμε είτε αποκλείοντας τα τρόφιμα που θεωρούμε ότι έχουν βλάψει τον σκύλο μας, είτε από εξετάσεις όπου διαπιστώνουμε τις τροφές που παρουσιάζεται υπερευαισθησία, η καλύτερη λύση είναι απλώς να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή του σκύλου. Τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα όταν μιλάμε για τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να αποτρέψουμε το κατοικίδιό μας από το να έρχεται σε επαφή με φυτά ή με τη σκόνη του σπιτιού μας, την οποία, όσο κι αν προσέχουμε, όσο καθαρό κι αν κρατάμε το σπίτι, δεν είναι δυνατόν να την εξαφανίσουμε τελείως. Αυτό που θα πρέπει να επιτύχουμε σε αυτή την περίπτωση, είναι να μειώσουμε τον όγκο της έκθεσης του κατοικιδίου μας, π.χ. καθαρίζοντας και αερίζοντας τακτικά το σπίτι μας. Πολλά αναπνευστικά προβλήματα προέρχονται από τον καπνό, είτε από το τζάκι είτε από το τσιγάρο μας, οπότε μπορούμε να προσέχουμε να εκτίθεται όσο το δυνατόν λιγότερο το κατοικίδιό μας σε τέτοιες συνθήκες. Στις αλλεργίες των φυτών, μπορούμε να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τη γύρη και τα υπολείμματα φυτών από τον σκύλο μας λούζοντάς τον τακτικότερα απ’ ότι θα προτείναμε σε έναν υγιή σκύλο, χρησιμοποιώντας υποαλλεργικά σαμπουάν, ή, ακόμα καλύτερα, αντιαλλεργικά, δηλαδή σαμπουάν που περιέχουν ειδικές ουσίες οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής. Εάν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει αρκετά συχνά, τότε θα πρέπει να στραφούμε σε φαρμακευτική αντιμετώπιση, δηλαδή τη χορήγηση αντισταμινικών που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής και κνησμού. Σε ένα ποσοστό περίπου 50% των σκύλων, τα αντιισταμινικά δεν είναι αρκετά ώστε να λύσουν το πρόβλημα, οπότε πλέον πρέπει να προχωρήσουμε στη χρήση κορτικοστεροειδών (κορτιζόνης και παραγώγων της), φάρμακα που πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και προσοχή και στις ελάχιστες δυνατές ποσότητες που μας δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία πιο σύγχρονη αντίληψη στην αντιμετώπιση των αλλεργιών η οποία διερευνάται και ήδη έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, είναι η χορήγηση ουσιών που προκαλούν σταδιακή απευαισθητοποίηση του οργανισμού, κάνουν δηλαδή τον οργανισμό σιγά σιγά να συνηθίζει τα αλλεργιογόνα και να σταματήσει να τα θεωρεί εισβολείς και βλαβερές ουσίες. Για να χορηγηθεί μια τέτοια θεραπεία, είναι απαραίτητος ο ακριβής εντοπισμός των αλλεργιογόνων που προκαλούν αλλεργία στο κατοικίδιό μας, είτε με δοκιμές αλλεργιογόνων στο δέρμα είτε με τον εντοπισμό των αντισωμάτων στον ορό. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δίνουν στα εξειδικευμένα εργαστήρια τη δυνατότητα να μας παρασκευάσουν μια σειρά από ενέσεις οι οποίες εισάγουν στον οργανισμό του ζώου το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο αρχικά σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες και σιγά σιγά όλο και αυξανόμενες, έτσι ώστε να συνηθίζει ο οργανισμός και να μην αντιδρά υπερβολικά σε αυτό. Είναι μια μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία που στοιχίζει λίγο παραπάνω, όμως μπορεί να δώσει αποτελέσματα που αξίζουν τον κόπο. Θεωρείται ότι ένα 50% των αλλεργικών σκύλων μπορεί να ωφεληθεί πάρα πολύ από αυτή τη μέθοδο, ενώ άλλο ένα 25% ωφελείται εν μέρει και χρειάζεται τουλάχιστον μικρότερες δόσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων προκειμένου να περιορίζει τα συμπτώματα της αλλεργίας. Δυστυχώς, υπάρχει και ένα 25% των αλλεργικών σκύλων που στις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες θεραπείες απευαισθητοποίησης δεν ανταποκρίνεται καλά, οπότε το πρόβλημα παραμένει.

Το κείμενο της Τετάρτης- Πόσος καιρός χρειάζεται για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό;(πηγή:http://www.boro.gr/)


Η δουλειά μου με χιλιάδες ανθρώπους, καθώς και οι αναμνή­σεις από την προσωπική μου εμπειρία με έχουν οδηγήσει στο συ­μπέρασμα ότι ύστερα από τη διάλυση μιας σχέσης ακολουθούν τέσσερα στάδια "ανάρρωσης".
Γράφει η συγγραφέας, ειδικός σε ζητήματα σχέσεων Barbara De Angelis.

Αυτά τα στάδια χρειάζονται ένα έ­ως δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν, παρ’ όλο που το διάστημα αυ­τό μπορεί, φυσικά, να ποικίλλει. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα στάδια είναι αναπόφευκτα. Μπορεί όλο να αναβάλλεις το χωρισμό και να προσπαθείς να αποφύγεις την αναπόφευκτη "ανάρρωση", αλλά δε θα τα καταφέρεις. Όσο πιο γρήγορα αποφασίσεις να δώ­σεις ένα τέλος στη σχέση σου και να μπεις στη διαδικασία της "α­νάρρωσης", τόσο πιο γρήγορα θα ελευθερωθείς από τον πόνο.
Πρώτο στάδιο: η οδύνη
Διάρκεια: από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες
Όταν αγαπάς κάποιον, οι ελπίδες σου, τα όνειρά σου, οι δυνά­μεις σου και η καρδιά σου δένονται με τα δικά του όνειρα, τις δικές του ελπίδες, τη δική του καρδιά. Όταν διαλύεις μια σχέση, περνάς τη διαδικασία της οδύνης, νιώθεις σαν ένα μέρος σου να σκίζεται και να φεύγει από σένα. Ακόμα και αν θέλεις να φύγει πια αυτό το άτομο από τη ζωή σου, πάλι θα νιώσεις αυτή την οδύνη. Όσο μεγαλύτερο διάστημα ήσαστε μαζί με αυτό το άτομο, τόσο περισσό θα διαρκέσει η οδύνη.
Χαρακτηριστικά της οδύνης
Νιώθεις χαμένος και μόνος.
Κλαις πολύ.
Νιώθεις απελπισμένος.
Μπορεί να σου κοπεί η όρεξη.
Νιώθεις έναν ακατάπαυστο πόνο στην καρδιά.
Σε τυλίγουν οι οδυνηρές αναμνήσεις και η νοσταλγία.
Δυσκολεύεσαι να φανταστείς ένα ευτυχισμένο μέλλον.  
Μπαίνεις στον πειρασμό να γυρίσεις στον πρώην σύντροφό σου.

     Δυσκολεύεσαι να βγάλεις πέρα την κάθε μέρα.
     Νιώθεις μεγάλο οίκτο για τον εαυτό σου.
     Η οδύνη είναι το πιο δύσκολο μέρος του χωρισμού. Νιώθεις ότι δε θα τελειώσει ποτέ — αλλά θα τελειώσει.
Μερικές συμβουλές για να περάσεις πιο εύκολα αυτό το στάδιο:
1.   Άφησε τον εαυτό σου να κλάψει και να θρηνήσει όσο περισσότερο γίνεται. Μη συγκρατήσεις τα συναισθήματά σου, γιατί ετσι επιβραδύνεις τη διαδικασία.
2.   Κράτα τον εαυτό σου σε διαρκή απασχόληση και πέρνα αρκετό χρόνο με φίλους και συγγενείς. Κάνε σχέδια από πριν για να αποφύγεις εκείνα τα μελαγχολικά Σαββατοκύριακα που κάθεσαι στο σπίτι μόνος σου, χωρίς να κάνεις τίποτε, και νιώθεις δυστυχισμένος.
3.   Φρόντισε πολύ το σώμα σου. Όσο πιο καλά τρως, ασκείσαι και ξεκουράζεσαι, τόσο πιο καλά θα νιώθεις σωματικά. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις συναισθηματική σταθερότητα. Απόφυγε τις τοξικές ουσίες, το αλκοόλ και τις μεγάλες δόσεις ζάχαρης. Όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται πολύ ελκυστικά, αλλά θα αυξήσουν την ευαισθησία και την κατάθλιψή σου.
4.   Απόφυγε να περνάς πολύ καιρό μιλώντας με τον πρώην σύντροφό σου. Θα μπεις στον πειρασμό να τηλεφωνήσεις ή vc: συναντήσεις το πρώην σύντροφό σου όταν νιώθεις φόβο ή μοναξιά. Μην το κάνεις! Δώσε και στους δύο σας την ευκαιρία να νιώσετε ποιοι είστε χωριστά ο ένας από τον άλλον. Όσο περισσότερο μένετε σε επικοινωνία, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει αυτό το στάδιο. Αργότερα θα έχετε την ευκαιρία να αναθεωρήσετε τη σχέση σας με διαφορετικούς όρους.
Δεύτερο στάδιο: η προσαρμογή
Διάρκεια: από δύο έως έξι μήνες
Ξέρεις ότι έχεις μπει στο δεύτερο στάδιο όταν αρχίζεις να νιώθεις καλά για μερικές μέρες. Ο πιο έντονος πόνος τον πρώτον σταδίον έχει πια τελειώσει. Έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστείς στην καινούρια σον ζωή χωρίς το σύντροφό σου.
Αρχίζεις να ανασχηματίζεις την προσωπικότητα και την ταυτότητά σου ως "εργένης". Ξαναβάζεις τη ζωή σου σε τάξη. Αρχίζεις να δένεσαι με άλλους ανθρώπους. Αρχίζεις να βλέπεις μπροστά σου το μέλλον.
Τα χαρακτηριστικά της προσαρμογής
Αρχίζεις να κάνεις σχέδια για το μέλλον.
Αρχίζεις να διασκεδάζεις ξανά.
Μπορείς να σκέφτεσαι το σύντροφό σου ή να μιλάς γι’ αυτόν χωρίς  να καταρρέεις ή να θυμώνεις.
Παύεις να νιώθεις θύμα.
Αρχίζεις να βλέπεις γύρω σου ελκυστικούς ανθρώπους που θα ήθελες να τους γνωρίσεις.
Κλαις και νιώθεις έντονη μελαγχολία λιγότερο από πριν  ίσως μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Αρχίζεις να τακτοποιείς τα νομικά ζητήματα με τον πρώην σύ­ντροφό σου.
Αρχίζεις να βλέπεις πιο ξεκάθαρα τι δεν πήγε καλά στη σχέση σας.
Τρίτο στάδιο: η γιατρειά
Διάρκεια: από έξι μήνες έως ένας χρόνος
Στο τρίτο στάδιο η ζωή σου αρχίζει και πάλι να παίρνει τον κανονικό της ρυθμό. Δε νιώθεις πια ότι βρίσκεσαι σε μια μεταβατική περίοδο· συνέρχεσαι από τον πόνο και νιώθεις καλύτερα κάθε μέρα. Μπορεί να έχεις ξεκινήσει ήδη μια καινούρια σχέση ή να σκέ- φτεσαι να ξεκινήσεις. Έχεις τακτοποιήσει τις περισσότερες εκκρεμότητες με το σύντροφό σου. Τα κατάφερες να επιβιώσεις! Τώρα γιατρεύεις τις πληγές σου και ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου.

Τα χαρακτηριστικά της γιατρειάς
Έχεις ξεκινήσει ή ενδιαφέρεσαι για να ξεκινήσεις μια καινούρια σχέση.
Νιώθεις και δείχνεις καλύτερα απ’ όσο έδειχνες τον τελευταίο καιρό.
Μπορείς να μιλάς με τον πρώην σύντροφό σου χωρίς να πονάς και να αναστατώνεσαι.
Νιώθεις ότι έκανες το σωστό.
Νιώθεις ενθουσιασμό για το μέλλον.
Νιώθεις λιγότερο συχνά θλίψη ή νοσταλγία - ίσως μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες.
Ασχολείσαι με το να καταλάβεις τι δεν πήγε καλά στη σχέση σου και τι θέλεις να κάνεις σε μελλοντικές σχέσεις.
Τέταρτο στάδιο: η οριστική ανάρρωση
Διάρκεια: από ένα έως δυο χρόνια
Το τέταρτο στάδιο είναι ένα μεταβατικό διάστημα όπου ξεδιαλύνεις εντελώς τον πόνο που ίσως έχει μείνει και βάζεις τον εαυτό σου σταθερά στην καινούρια του ζωή. Δε θεωρείς πια ότι μόλις έχεις διαλύσει μια σχέση. Έχεις ήδη δημιουργήσει τον κοινωνικό σου περίγυρο — καινούριους φίλους, καινούριο ερωτικό ενδιαφέρο ν, καινούρια κατεύθυνση στη ζωή. Εσύ και ο πρώην σύντροφό σου έχετε δημιουργήσει ένα καινούριο είδος σχέσης, με το οποίο αισθάνεστε αρκετά άνετα τον περισσότερο καιρό. Η καινούρια σου Ζωή έχει αρχίσει. Απόλαυσε την!
Τα χαρακτηριστικά της οριστικής ανάρρωσης
Έχεις υιοθετήσει καινούριες συνήθειες και συμπεριφορές, ώς αποτέλεσμα των λαθών που είχες κάνει στην προηγούμενη σχέση σου.
Οι άλλοι έχουν πάψει να σε ρωτούν διαρκώς πώς είσαι.
Είσαι έτοιμος να αγαπήσεις και να αγαπηθείς ξανά.
Κάπου-κάπου σκέφτεσαι τον πρώην σύντροφό σου και ίσως νιώθεις νοσταλγία αραιά και πού.
Νιώθεις ευτυχισμένος με την καινούρια σου ζωή.
Για να περάσεις τα τέσσερα αυτά στάδια μπορεί να χρειαστείς ένα χρόνο ή πέντε χρόνια. Εξαρτάται από το πόσο πρόθυμος είσαι ν’ αφήσεις το παρελθόν να φύγει, να δουλέψεις με τα συναισθήματά σου και να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία που υπάρχουν μέσα σε τούτο το βιβλίο για να γιατρέψεις το πόνο και την απογοήτευσή σου που η σχέση σου δεν άντεξε στο χρόνο.
Και πάλι δε θα είναι εύκολο, αλλά αυτή η διαδικασία δε θα κρατήσει για πάντα, και πριν καλά-καλά το καταλάβεις θ’αγαπηθείς ξανά.